In Nederland wonen zo’n 17,5 miljoen mensen. We hebben twaalf provincies, de hoofdstad is Amsterdam en ons politieke hoofdkwartier speelt zich af in Den Haag. Dit zijn feiten die we allemaal wel weten over ons kikkerlandje. Toch zijn er nog genoeg weetjes die voor velen nog onbekend zijn. Wat maakt Nederland nou zo uniek? Ik heb 15 leuke weetjes van Nederland voor je op een rij gezet

1. Amsterdam op palen

Amsterdam is volledig gebouwd op palen. Dat wist je waarschijnlijk al, maar dit vast nog niet: voor het Centraal Station waren 8.687 palen nodig. En voor heel Amsterdam? Naar schatting 11 miljoen!

2. Wilhelmus oudste nog gebruikte volkslied

Het Wilhelmus is het nationale volkslied van Nederland, dat maar liefst bestaat uit 15 coupletten. Het Wilhelmus is volgens het Guinness Book of Records het oudste nog gebruikte volkslied van de wereld. Uit welk jaar het volkslied precies dateert is niet duidelijk, maar naar alle waarschijnlijkheid al uit 1570.

3. Paarse en witte wortels

Heb je, je ooit afgevraagd waarom wortels oranje zijn? Tot aan de 17de eeuw waren wortels alleen in andere kleuren (wit/paars) bekend. Pas toen wij Nederlanders de wortel oranje gingen maken, werd-ie knaloranje. En dat oranje komt door het hoge gehalte bètacaroteen in de groente. De nationale kleur (oranje) moeten we toch ergens laten terugkomen?

4. Binnenhof was de eerste tennisbaan in Nederland

Gedenksteen aan de eerste tennisbaan in Nederland op het huidige Binnenhof.

In 1500 bevond zich op het nu statige Binnenhof de eerste tennisbaan van Nederland. Alleen een gedenksteen met daarop ‘Op deze plek bevond zich tussen circa 1500 en 1650 ’s lands eerste tennisbaan’ herinnert dagelijks de gasten van het Binnenhof nog aan de tennisbaan. Voor ons een reden om dit stukje geschiedenis nog maar eens te benoemen.

5. Maastricht en de Neanderthalers

Nabij Maastricht werden sporen van Neaderthalers gevonden die wel 250.000 jaar oud zouden zijn.

6. De ligging van Schiphol

Wist je dat Schiphol op de bodem van het voormalige Haarlemmermeer ligt? Net als vele andere meren en plassen in Nederland werd ook het Haarlemmermeer drooggelegd. In 1852 veranderde dit meer in land. Schiphol ligt dus eigenlijk op de bodem van het vroegere Haarlemmermeer, ruim vier meter onder zeespiegelniveau. Ondanks alle uitbreidingen hebben wij onze oorspronkelijke plek nooit verlaten. Schiphol is daarmee niet alleen een van de laagstgelegen vliegvelden van de wereld, maar ook de oudste internationale luchthaven op dezelfde plaats.

7. Nederlanders en Bier

Nederland is de tweede grootste bier exporteur van de wereld. Wereldwijd zijn ‘we’ achter Mexico de nummer 2 bierexporteur. De grootste bijdrage levert uiteraard het Heineken-concern. Gemiddeld drinken we in Nederland 79,3 liter per jaar, per persoon! 

8. Nederlanders en drop

Naast bier zijn wij Nederlanders ook groot fan van drop. Gezamenlijk eten we ongeveer 32 miljoen kilo drop per jaar. Dit komt uit op ongeveer 2 kilo drop per persoon, per jaar.

9. Aantal bruggen in Amsterdam

Wist je dat Amsterdam meer bruggen heeft dat de ‘waterstad’ van de wereld, beter bekend als Venetië 😉 Venetië telt ongeveer 400 bruggen verdeeld over de stad, Amsterdam daarin tegen telt er drie keer meer. Ongeveer 1280 bruggen zijn er te vinden in onze hoofdstad!

10. Aantal windmolens in Nederland

In Nederland staan nog ongeveer 1100 windmolens en 100 watermolens dat zijn in totaal 1200 molens. In de provincie Zuid-Holland staan de meeste molens en in Utrecht de minste.

11. KLM oudste luchtvaartmaatschappij

KLM werd opgericht op 7 oktober 1919 en is de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog onder haar oorspronkelijke naam opereert.

12. Nederlanders houden van koffie

Naast bier en drop, is er nog iets waar wij Nederlanders gek op zijn… Koffie! Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon, per dag drinken. Omgerekend is dat gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar. Mocht je afvragen hoe hoog wij wereldwijd staan met ons koffiegeleuter? Nou, hoog. Wij staan namelijk wereldwijd op plek drie als land dat gemiddeld de meeste koffie drinkt, boven ons staan Finland (1) en Noorwegen (2).

13. Vaalserberg / drielandenpunt

De Vaalserberg is vooral bekend omdat het, het hoogste punt van Nederland is. Met een hoogte van 322,4 meter boven NAP. Maar naast dat staat de Vaalserberg ook bekend om het welbekende drielandenpunt. Het Drielandenpunt bij Vaals is een punt waar de grenzen tussen Nederland, België, Duitsland samenkomen.

Wist je dat: Van 1839 tot 1919 was het drielandenpunt een vierlandenpunt. Nederland, België en Pruisen (later Duitsland) grensden hier toen aan het ministaatje Neutraal Moresnet. Na de Eerste Wereldoorlog vonden er diverse grenscorrecties plaats tussen België en Duitsland en werd Neutraal Moresnet bij België gevoegd. Sindsdien is het vierlandenpunt bij Vaals een drielandenpunt geworden.

14. Nederlandse vlag betekenis

Een makkelijkere vlag dan de Nederlandse vlag is er bijna niet. Maar waar staat onze rood, wit, blauwe vlag eigenlijk voor? Uit onderzoek is gebleken dat elke kleur een symbool is voor wat mensen vroeger zagen als de natuurlijke opbouw van de bevolking.

Rood staat voor het volk, wit staat voor de kerk, blauw staat voor de adel. In andere landen zoals Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten werd deze symboliek mooi gevonden en daarom werden daar dezelfde kleuren gebruikt in de vlag.

15. Aantal km fietspaden in Nederland

Nederland heeft 37.000 kilometer fietspad. Dat maakt Nederland het land met het beste fietsnetwerk wereldwijd.


Meer zien van Erop Uitjes? Volg ons op social media 😉

En dan wensen ik je alvast veel plezier bij je volgende dagje eropuit! 

Laat een reactie achter