Limburg is een prachtige provincie gelegen in het zuiden van Nederland. In de provincie die grenst aan België en Duitsland kun je genieten van de enige ‘heuvels’ van het land, dat maakt Limburg een heerlijke vakantiebestemming boordevol met leuke bezienswaardigheden.

Verder kun je er genieten van mooie natuurparken, gezellige stadjes en de rijke historie. In de hoofdstad Maastricht staan op het Vrijthof de leukste cafeetjes voor je klaar en in Valkenburg kun je de Limburgse grotten verkennen. Het Nationaal Park de Maasduinen is perfect voor een lange wandeling en bij het Drielandenpunt kun je genieten van het uitzicht over België en Duitsland. Kortom, er is van alles te zien en te doen! Bekijk hier de mooiste bezienswaardigheden van Limburg.

Kasteelruïne en Fluweelengrot in Valkenburg

In het vestingstadje Valkenburg vindt je Kasteel Valkenburg, ook wel bekend als de Kasteelruïne van Valkenburg. Tijdens een bezoek aan de ruïne wordt de middeleeuwen weer werkelijkheid door de geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw. Het kasteel, ooit de burcht van de heren van Valkenburg, werd in 1672 verwoest maar nooit geheel afgebroken. Onder het kasteel bevinden zich diverse vluchtgangen en ligt de Kasteelgroeve. De kasteelruïne is sinds 1967 een beschermd rijksmonument.

Tip van de redactie: Rondleiding met een gids.
Reserveer een onvergetelijke rondleiding voor je gezelschap (vanaf 10 personen) op de enige resterende hoogteburcht van Nederland. Op eigen gelegenheid de Kasteelruïne bezoeken kan uiteraard ook.

Naast de welbekende kasteelruïne staat Valkenburg ook bekend om de Fluweelengrot.
De Fluweelengrot is een van de gangenstelsels dat vanaf ongeveer 1050 ontstond als het gevolg van mergelwinning, voornamelijk voor de bouw van het kasteel van Valkenburg. Het gangenstelsel vormt samen met de kasteelruïne een museum.
Door de mergelwinning is een uitgebreid labyrint van gangen en tunnels ontstaan. De lengte van de Fluweelengrot bedraagt ruim 5 kilometer. Het merendeel van het gangenstelsel is tussen de veertiende en zestiende eeuw door blokbrekers uitgehouwen.

Het Vrijthof en de kerkentweeling in Maastricht

De Sint-Janskerk (links) en de Sint-Servaasbasiliek (rechts).

In hartje van Maastricht vind je het prachtige Vrijthof. Dit bijzondere plein staat bekend als decor voor de zomerconcerten van André Rieu, het Preuvenemint en Magisch Maastricht.
Het andere (en grootste) gedeelte van het jaar is het Vrijthof vrij om over heen te wandelen en het bijzondere uitzicht te bekijken.

Rondom het Vrijthof staan tal van historische gebouwen die nog herinneren aan de tijd dat Maastricht een religieus centrum en een militaire vesting was. Denk aan de Sint Servaaskerk en Sint Janskerk. Deze twee kerken vormen samen een kerkentweeling die op deze manier uniek is in Nederland.
Andere historische gebouwen rondom het Vrijthof zijn het Spaans Gouvernement, de Hoofdwacht en het Generaalshuis. Aan de andere kant vind je talloze gezellige terrassen en mooie hotels die gedurende het hele jaar druk bezocht worden door de bezoekers én bewoners van Maastricht. Dit romantische en historische plein is tevens het grootste plein van Maastricht.

De binnenstad van Venlo

Van het zuiden van de provincie gaan we richting het noorden, namelijk naar de binnenstad van Venlo. De historische binnenstad staat vooral bekent om het Rijksmonumentale pronkstuk, namelijk het oorspronkelijke kasteel dat momenteel is ingericht als stadshuis.

Verder heeft de stad vele voorzieningen, je kan er bijvoorbeeld gezellig winkelen en genieten van het vele erfgoed dat de stad heeft . De stad heeft meer dan 39.100 inwoners. Venlo is gemakkelijk te bereiken, wij raden dan ook zeker aan om de stad een keer te bezoeken.

..

De Trappen naast SnowWorld

Landgraaf staat vooral bekend om het welbekende evenemententerrein Megaland waar jaarlijks het bekende festival ‘Pinkpop’ plaatsvind. Pal tegenover het terrein vindt je de Wilhelminaberg. Deze berg ligt 227 meter boven het NAP en staat bekend om de trappen. Hier vindt je namelijk de langste buiten trap van Nederland, met maar liefst 507 treden.

De Wilhelminaberg is de grootste in Nederland overgebleven mijnsteenberg van de in 1969 gesloten Staatsmijn Wilhelmina. De berg heeft met SnowWorld en de trap met uitkijkpunt een recreatieve bestemming gekregen.

Drielandenpunt in Vaals

De plek waar België, Duitsland en Nederland bij elkaar komen. Een bezienswaardigheid die zeker leuk is om te bezoeken tijdens je uitje aan (Zuid) Limburg. Het punt is gelegen op de top van de Vaalserberg, dat tevens het hoogste punt van ons land is.

Vanaf 1815 hebben bij het huidige Drielandenpunt vijf verschillende landsgrenzen gelopen. Toch zijn er nooit meer dan vier grenzen tegelijk in dit punt samengekomen. Van 1839 tot 1919 was het drielandenpunt een vierlandenpunt. Nederland, België en Pruisen (later Duitsland) grensden hier toen aan het ministaatje Neutraal Moresnet. Na de Eerste Wereldoorlog vonden er diverse grenscorrecties plaats tussen België en Duitsland en werd Neutraal Moresnet bij België gevoegd. Sindsdien is het vierlandenpunt een drielandenpunt geworden.

..

De grotten van Sint Pieter in Maastricht.

Diep onder de Sint Pietersberg ligt een wel heel bijzonder stukje geschiedenis van Maastricht verscholen. Bij een bezoek aan de grotten in de Sint Pietersberg daal je samen met onze Official Maastricht Guide af naar zo’n 30 meter onder de grond. Geen bereik, geen geluid, geen licht. Maar wel: 80 km aan gangen (+/- 8000 gangen) én een gids die je mee terugneemt in de tijd en je alles weet te vertellen over wat er zich hier afspeelde.

De Sint Pietersberg bestaat uit kalksteen, wat in Limburg ‘mergel’ wordt genoemd. Omdat dit uitstekend bouwmateriaal is, begonnen mijnwerkers al 1.000 jaar geleden met het uitraven van de berg. Dit resulteerde dus in een uniek gangenstelsel van ruim 80 kilometer lang.


Ik wens je alvast veel plezier met je dagje/ weekendje Limburg! Geniet er van.

Wil je meer weten over bezienswaardigheden in andere provincies? Volg mij dan op social media 😉

..

Laat een reactie achter