Er zijn een hoop bijzondere gebouwen in Nederland. In dit overzicht lees je over de meest bijzondere, spectaculaire en soms bizarre gebouwen op Nederlandse bodem.

1. Rijksmuseum

Het Rijksmuseum, Amsterdam
Fotograaf: John Lewis Marshall

Na een rijke geschiedenis van het museum werd na 1840 overal in Europa mooie musea gebouwd. Ook Nederland verdiende een echt nationaal, trots museumgebouw. Het Trippenhuis (toen de locatie van het Nationale Museum) was niet geschikt, dus mocht er iets nieuws gebouwd worden. De architect, Pierre Cuypers, had voor het Rijksmuseum een ontwerp in historische stijl gemaakt, een mengeling van gotiek en renaissance en vol van vaderlandse symboliek. Na jarenlang gedoe – velen vonden het te middeleeuws, te katholiek en te weinig écht Nederlands – startte de bouw in 1876. In 1885 werd het officieel geopend.

2. Evoluon

Het Evoluon, Eindhoven

Het Evoluon is een discusvormig gebouw in Eindhoven. De futuristische koepel met een diameter van 77 meter lijkt nog het meest op een vliegende schotel. Het gebouw werd in 1966 aan de stad Eindhoven aangeboden ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Nederlandse elektronicaconcern Philips. Het voormalige museum wordt tegenwoordig gebruikt als congres- en evenementencentrum en er zijn regelmatig interessante tentoonstellingen.

1

3. Het Nederlands instituut voor beeld en geluid

Nederlands Instituut voor beeld en geluid, Hilversum

Zowel de buitenkant als de binnenkant van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum zijn een lust voor het oog. In het museum ontdek je de wereld van de media: van de rijke geschiedenis tot actuele ontwikkelingen en mediafenomenen. Als cultuurhistorisch instituut draagt het zorg voor de verzameling, opslag, conservering, documentatie en presentatie van het Nederlands audiovisueel erfgoed. Het gebouw dat in 2006 gebouwd werd is ontworpen door de architecten Willem-Jan Neutelings en Michiel Riedijk.

7

4. Museum de Fundatie

Museum de Fundatie, Zwolle

Museum de Fundatie in Zwolle is een museum voor beeldende kunst en heeft een omvangrijke collectie kunst van de late middeleeuwen tot nu. Het gebouw deed voorheen dienst als het Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Rijksplanologische Dienst. In 2005 werd het verbouwd tot een kunstmuseum en in 2013 is het spectaculair uitgebreid met ‘de wolk’ op het dak van het historische gebouw. Op de grens tussen de middeleeuwse stadskern en de 19e-eeuwse singels is het vernieuwde museum een hedendaags baken en een icoon voor de toekomst.

5. Het Groninger Museum

Het Groninger Museum, Groningen

Het Groninger Museum gebouw werd in 1994 geopend door koningin Beatrix en is tot op de dag van vandaag aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur. Het Groninger Museum ligt aan de rand van de stad op een historische locatie in het water. Het bestaat uit verschillende ‘eilanden’ die in het Verbindingskanaal liggen. De ‘eilanden’ zijn opgedeeld in verschillende paviljoens die elk zijn ontworpen door verschillende ontwerpers. Het museum beheert een veelzijdige verzameling bijzondere schatten van de steentijd tot nu.

4

6. Wall House #2

Wall House #2, Groningen

Wall House #2 is met zijn veelheid aan vormen, kleuren, interessante details, symbolen en betekenissen een echte bezienswaardigheid. Centraal in het gebouw staat een 18,5 meter brede en 14 meter hoge muur. Hieraan zijn de verschillende organisch vormgegeven ruimtes en woonvertrekken opgehangen. Wall House #2 is ontworpen door de Amerikaanse architect John Quentin Hejduk en is een exponent van de architectuur in de jaren 80 en 90, toen de stad zich als podium voor internationale postmoderne architectuur profileerde.

7. Paleis op de Dam

Paleis op de Dam, Amsterdam
Koninklijk Paleis, Amsterdam, 17 januari 2012

Het Paleis op de Dam wordt gezien als het grootste en meest prestigieuze gebouw van de 17e eeuw. Het wordt oorspronkelijk gebouwd als stadhuis. Een paar eeuwen later laat koning Lodewijk Napoleon het inrichten als paleis. Het paleis is een monumentaal gebouw, sober van versiering, maar helder van opzet, in de stijl van het Hollands classicisme. Het beeldhouwwerk mocht nergens de aandacht afleiden van het grootse geheel.

4

8. Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum, Amsterdam
Fotograaf: Ralph Richter

Het Eye Filmmuseum in Amsterdam is er voor iedereen die van film en kunst houdt. Het gebouw staat tegenover het Centraal Station, aan de noordoever van het IJ en is te bereiken met de gratis pont die je in enkele minuten naar de overkant brengt. Het Eye filmmuseum huisvest de grootste filmbibliotheek van Nederland. Regelmatig zijn er themaprogramma’s waarin de filmgeschiedenis en hedendaagse cinematografische ontwikkelingen aan bod komen. Het gebouw is ontworpen door Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl en werd in 2012 geopend.

9. Markthal

Markthal, Rotterdam
Fotograaf: @ric4rdography

De Markthal in Rotterdam is een woon- en winkelgebouw met inpandige markthal en is de eerste overdekte marktvloer van Nederland. Naast de overdekte markt herbergt het 228 appartementen en verschillende winkels en horeca gelegenheden. De binnengevel van de Markthal is bekleed met het kunstwerk de ‘Hoorn des Overvloeds’, een 11.000 m² groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam. Het toont uitvergrote vruchten, groenten, granen, vissen, bloemen en insecten en wordt door verschillende publicaties ‘het grootste kunstwerk ter wereld’ genoemd. Het gebouw heeft aan beide kopse kanten een glazen gevel. De Markthal werd in 2014 geopend door koningin Maxima.

10. Depot Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Depot Boijmans Van Beuningen werd 5 november 2021 geopend door Koning Willem-Alexander. Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot, ontworpen door architectenbureau MVRDV, is uniek in de wereld en staat naast Museum Boijmans Van Beuningen in het Museumpark in Rotterdam. Nergens ter wereld bestaat een dergelijk werkgebouw, waar naast het openbaar maken van de museumcollectie, een blik achter de schermen van het museumwerk wordt gegeven, waar ook private collecties en bedrijfscollecties in zijn ondergebracht. Het nieuwe depot is een Gesamtkunstwerk; het gebouw en de inrichting van de buitenruimte maken het tot een nieuw Rotterdams icoon.

444


Welk bijzonder gebouw in Nederland vindt jij het mooist?
Meer blogs lezen over Nederland? Neem een kijkje op onze blog pagina of volg ons op social media 😉

En dan wensen ik je alvast veel plezier bij je volgende dagje eropuit! 

Laat een reactie achter

  1. De Passage

    Leuke blog en wat een mooie gebouwen heb je toch in Nederland! Jammer dat Den Haag er niet tussen staat! Ik ga binnenkort een dagje Den Haag doen, had gehoopt daar ook wat mooie architectuur te zien.

    – Anne